Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από την Κεντρική Ευρώπη

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο μαγικές περιόδους του χρόνου και κάθε χώρα ξεχωρίζει για τις γιορτινές της παραδόσεις.  Στην Κεντρική Ευρώπη το γιορτινό τραπέζι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά γιορτινά πιάτα της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας.

Στην Ουγγαρία, δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι το γιορτινό Halászlé, μια αρωματική ψαρόσουπα με πάπρικα και ποταμίσια ψάρια όπως πέρκα ή κυπρίνο. Είναι πλούσια σε γεύση και αποτελεί σύμβολο ευημερίας για το νέο έτος. Το bejdli είναι ο πρωταγωνιστής των επιδορπίων στο τραπέζι. Πρόκειται για ένα αφράτο ρολό με γέμιση από παπαρουνόσπορο ή καρύδια. Και τα ουγγρικά μελομακάρονα Mézeskalács, όμως, γεμίζουν τα σπίτια με το ζεστό άρωμα του μελιού και της κανέλας. 

Στη Τσεχία, ο τηγανητός κυπρίνος είναι το κεντρικό πιάτο του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Το Vánoční kapr συνοδεύεται από πατατοσαλάτα με λαχανικά, αυγά και μαγιονέζα. Ο κυπρίνος θεωρείται σύμβολο τύχης και ευημερίας και πολλοί μάλιστα κρατούν τα λέπια του στην τσέπη τους ως γούρι! Το τσέχικο επιδόρπιο που “φωνάζει” Χριστούγεννα είναι το επονομαζόμενο Vánočka, το παραδοσιακό πλεγμένο σταφιδόψωμο με άρωμα λεμονιού. Επίσης δημοφιλή είναι και τα cukroví, μικρά χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε διάφορα σχήματα και γεύσεις.

Στην Αυστρία, το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι μια πραγματική γιορτή γεύσεων. Το Weihnachtsgans, η χριστουγεννιάτικη χήνα, μαγειρεύεται στον φούρνο αργά με μπαχαρικά συνοδευόμενη από πατάτες, γλυκόξινο κόκκινο λάχανο και διάφορες σάλτσες.  Για επιδόρπιο, οι Αυστριακοί προτιμούν το θρυλικό Sachertorte, το διάσημο σοκολατένιο κέικ που δημιουργήθηκε στην Βιέννη, αλλά και τα Vanillekipferl, μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου με βανίλια και αμύγδαλο.

Είτε πρόκειται για τη ζεστασιά της ουγγρικής ψαρόσουπας, τις παραδόσεις της Τσεχίας ή τη λεπτότητα των αυστριακών επιδορπίων, κάθε πιάτο διηγείται την δική του ιστορία!

Κοινοποιήστε

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest