«ΤΑΞΙΔΙ», ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας  πλέον πόσο σημαντικά είναι τα ταξίδια  στη ζωή μας όλο και περισσότεροι από εμάς  βάζουν ως προτεραιότητα  την πραγματοποίησή τους.

Για πολλούς από εμάς τα ταξίδια δεν θεωρούνται είδος πολυτελείας αλλά είδος  ανάγκης. Ενόψει οικονομικής κρίσης,  οικογένειες  αλλάζουν προτεραιότητες προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους έστω ένα ταξίδι το χρόνο. Τα οφέλη σίγουρα είναι εξίσου σημαντικά όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τους μικρούς μας φίλους.

Ποια όμως ακριβώς είναι τα οφέλη για τα παιδιά μας  ? 

  1. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια. Παρόλο που οι εργασίες   στην τάξη είναι μια καλή βάση για την εκπαίδευση ενός παιδιού, ένα ταξίδι  μπορεί να προσφέρει οφέλη που υπερβαίνουν κατά πολύ τυχόν παραδοσιακές εκπαιδευτικές μεθόδους και επιτρέπει στα παιδιά τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα hands -on προσέγγιση στη μάθηση.
  2. Μικρές αποδράσεις όπως κάποιο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα ή αποδράσεις  μεγαλύτερης διάρκειας σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα σε περιόδους αργιών ή κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δίνουν την δυνατότητα  στα παιδιά  για ένα ευχάριστο διάλειμμα  για διασκέδαση και παράλληλα εμπειρία εκμάθησης. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο διαβάζει για την Αναγέννηση στο μάθημα της Ιστορίας  σκεφτείτε ένα ταξίδι  στη Φλωρεντία, την πόλη όπου γεννήθηκε η συγκεκριμένη τέχνη,   τι οφέλη θα αποκομίσει !
  3. Η επαφή με διαφορετικούς κόσμους, πολιτισμούς, κουλτούρα θα βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με θέματα όπως η παγκόσμια Ιστορία, η γεωγραφία, η λογοτεχνία και όχι μόνο! Άλλωστε το ταξίδι αποτελεί πηγή γνώσεων,  ανοίγει ορίζοντες  και γενικά αλλάζει τρόπο σκέψης .
  4. Επιλέγοντας το σωστό ταξίδι  μπορεί τα οφέλη να είναι ακόμα περισσότερα, καθοριστικά ακόμα και σε μελλοντικές τους επιλογές σχετικά με την επαγγελματική τους κατεύθυνση. Για παράδειγμα, επιλέγοντας μια κρουαζιέρα, προσφέρει την ευκαιρία να μάθουν για την πλοήγηση των ωκεανών , τη θαλάσσια ζωή , την οικολογία , τα πλοία………. η και ακόμα για τη ζωή πάνω σε αυτά αφού πρόκειται για πλωτά υπερπολυτελή ξενοδοχεία!
  5. Εάν η εκμάθηση ξένων γλωσσών αφήνει αδιάφορους τους μικρούς μας φίλους, σίγουρα τα ταξίδια αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για να αλλάξουν γνώμη και όχι μόνο. Η ανάγκη όμως της γνώσης της ξένης γλώσσας έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο διάβα των καιρών, μόνο που από προσόν όπως εννοείτο στο παρελθόν, έχει μετατραπεί σε απολύτως απαραίτητο εργαλείο που θα καταστήσει τα παιδιά μας ικανά να αποκτήσουν πλέον τα σύγχρονα προσόντα που επιτάσσει η κοινωνία του μέλλοντος για την πετυχημένη ζωή και διάκρισή τους. Εάν επιλέξετε έναν δίγλωσσο ή τρίγλωσσο προορισμό όπως Ελβετία, Σκανδιναβία κ.α., μπορεί να «ανοίξει» ακόμα και μια πόρτα προς μια νέα ξένη γλώσσα, εκτός  από τα αγγλικά. Άλλωστε, στην αγορά εργασίας δεν χρειάζονται μόνο τα Αγγλικά, αλλά και Ισπανικά ή Κινέζικα, γλώσσες που μπορούμε να μάθουμε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
  6. Το ταξίδι εκτός από πηγή γνώσεων αποτελεί και «διαβατήριο ειρήνης» αφού η γνωριμία με ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά, αντιλαμβάνονται διαφορετικούς τρόπους ζωής μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε τυχόν προκαταλήψεις και γενικά να βελτιώσουμε την στάση μας στη κοινωνία και κυρίως να εκτιμήσουμε τη διαφορετικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δουν τον κόσμο από μια «διαφορετική οπτική γωνία», τα ταξίδια σίγουρα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Άλλωστε τα παιδιά μας είναι το μέλλον της χώρας μας, το μέλλον όλων μας!
Print Friendly, PDF & Email

Κοινοποιήστε

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest